top of page

Na Acid en de gynaecoloog: wat als je kind geconfronteerd wordt met doxing?

De afgelopen dagen kon je er moeilijk naast kijken: influencer Acid (Nathan Vandergunst) zette op sociale media de persoonsgegevens online van een student-gynaecoloog die schuldig werd bevonden aan verkrachting, maar geen straf kreeg. De verontwaardiging bij velen was groot. Maar de manier waarop er gereageerd werd — met het verspreiden van privégegevens — riep minstens evenveel vragen op.


Dit fenomeen heet doxing. En wat vandaag viraal gaat op sociale media, kan morgen ook een impact hebben op onze kinderen en jongeren. Want doxing gebeurt niet alleen in spraakmakende rechtszaken, maar ook op school, in online vriendschappen of tijdens het gamen.



screenshot video Acid (https://www.youtube.com/@ACID2)
screenshot video Acid (https://www.youtube.com/@ACID2)

Wat is doxing eigenlijk?

Doxing betekent het publiek maken van iemands persoonlijke informatie zonder hun toestemming — vaak met de bedoeling iemand te schaden of onder druk te zetten.

In het geval van Acid ging het om een manier van protest. Maar op sociale media zien we dit ook gebeuren onder jongeren — vaak na ruzies, pesterijen of uit frustratie. En de gevolgen kunnen zwaar zijn.


Of het nu om een “goede reden” gaat of niet: doxing schendt grenzen. Het maakt van een online conflict een echte bedreiging in het echte leven


Wat Acid deed, is een complex verhaal: het raakt aan gerechtigheid, sociale media en jongeren die zich machteloos voelen. Maar doxing is geen onschuldig protestmiddel. Het is een vorm van digitale agressie. Bovendien is het in veel gevallen ook strafbaar, zeker als het ook samen gaat met oproepen tot geweld en haat.



Hoe ga je als ouder hiermee om?

Dit soort nieuws roept veel emoties op — ook bij ouders. Maar het is tegelijk een krachtig startpunt om in gesprek te gaan met je kind. Want bescherming begint met bewustwording.


1. Gebruik het nieuws als insteek

Vraag aan je kind: “Heb jij dat gezien van Acid?” “Wat vind jij ervan dat hij die gegevens online zette?”

Luister écht naar hun mening. Kinderen en jongeren hebben vaak verrassend doordachte inzichten — als ze ruimte krijgen om ze te delen. Vraag hen wat hen dwars zit en wat ze met hun gevoel willen doen. Erken bovendien ook dat hun emoties er mogen zijn. 


2. Leg uit wat doxing is

Niet alle kinderen beseffen wat de gevolgen zijn van het online delen van iemand anders z’n gegevens. Maak het concreet: “Wat als iemand jouw school en adres zou posten op TikTok?” “Hoe zou jij je voelen als jouw snap-verhaal rondgaat zonder dat je het wist?”


3. Praat over online grenzen

Bespreek wat wél en niet oké is om te delen — van eigen info, maar ook die van anderen.Maak samen een checklist:

  • Deel je je echte naam op games?

  • Staat je locatie aan op Snapchat?

  • Mag je iemand anders taggen of posten zonder toestemming?



 
 
 

Comentários


bottom of page