Interactieve lezing:

#mediaopvoeding

Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in?

In deze lezing staan we op met een positieve én kritische manier stil bij de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers ... En geven je tips hoe je jouw kinderen én jezelf 'mediawijzer' kan maken.

Deze lezing kan aangepast worden voor ouders van lagere school-kinderen & tieners.

Interactieve lezing: Kleuters opvoeden in een digitale wereld.

Digikleuters groeien op in een wereld waar digitale media alomtegenwoordig zijn.  

Vanaf welke leeftijd is tabletgebruik aan te raden en hoe begeleid je je kleuter met zijn eerste stappen in deze digitale wereld?

In deze sessie staan we stil bij alle zorgen die jij als ouder hebt en gaan we samen op zoek naar apps en alternatieven die geschikt zijn voor swipende kleutervingers. We zorgen voor voldoende tijd om uit te wisselen over de grote uitdagingen in het digitale opvoeden.

Nieuw!! Workshop TikTok voor mama's en papa's.

Is je tienerdochter of -zoon verslingerd aan TikTok? Huppelt hij of zij hele dagen playbackend door het huis? Stiekem een beetje jaloers  op die vrolijkheid, of oneindig nieuwsgierig hoe die app nu eigenlijk werkt en waar je op moet letten?

 

Tijdens deze TikTok-initiatie gaan we dieper in de op de aantrekkingskracht van TikTok. Bekijken we de toffe, maar ook minder fijne kantjes van de immens populaire app. Natuurlijk moet je voor deze workshop ook wel eens helemaal uit je comfortzone stappen en zelf een eerste TikTok-video maken.
 

Ouder-kind sessie

Schermtijdafspraken 

In deze workshop werken we in ouder-kind duo's samen rond de schermtijdafspraken die er thuis heersen. We brengen de huidige afspraken in kaart en gaan samen op zoek naar een nieuw afsprakenkader waar zowel ouders als kinderen zich comfortabel bij voelen.

 

Deze workshop is geschikt voor maximaal 10 ouder-kind-duo's. 

Ouder-kind sessie

Praten met je kind over zijn/haar digitale leefwereld. 

Aan deze ouder-kind sessies kunnen 10 ouders mét hun kind (categorie 8-12 jaar ôf categorie 12-16 jaar) deelnemen. Digisaurus neemt de duo's mee op een geanimeerde reis doorheen de digitale wereld van de kinderen en geeft zowel ouders als kinderen de kans om volop te vertellen over hun beleving van deze digitale leefwereld.

 

We streven in deze sessie naar wederzijds begrip tussen ouders en kinderen.

Interactieve lezing

Over YouTubers, gamers en andere internethelden.

YouTubers zijn de helden van deze tijd. TikTok-meiden bereiken miljoenen volgers en Instagramsterren zijn Instafamous! Als ouder krijg je soms het gevoel een dinosaurus te zijn in de leefwereld van je kind. In deze lezing kijken we met een positieve maar kritische blik naar al deze fenomenen en gaan we in dialoog over hoe we dit alles een plek kunnen geven in de opvoeding van onze kinderen.  

Nieuw!! Ouder-kind sessie

Hoe overleven we instagram, sexy selfies en whatsapp?

Wanneer heeft mama voldoende tijd voor een echt gesprek als het werk ook ’s avonds nog ‘dringende’ whatsapp-berichten verstuurd? En wat betekent het eigenlijk voor een zoon als hij permanent op zijn donder krijgt omdat hij niet dadelijk uit zijn game stapt om te komen eten? Welk gedrag is wel of niet een strijd waard? Hoe zorg je ervoor dat digitale media plezant blijven en geen wedstrijd worden om alles onder controle te houden? En hoe leg je als dochter uit dat de perfecte selfie nog even genomen moet worden en dat daar wel wat bloot op mag?
 
Met deze interactieve ouder-kind sessie, (jongeren +12), kijken we naar elkaars mediagebruik. Met enkele zorgvuldig uitgekozen filmfragmenten uit de film Eight Grade (2018) waarna we telkens met elkaar in gesprek gaan. Zonder belerend te worden leven we ons in en krijgen we allemaal (ouders én kinderen) handvatten om met elkaars mediagebruik om te gaan.