top of page

Wat we onthouden van onze '24 uur van Digisaurus' (deel 1)Op 5 en 6 juli trokken we er 24 uur op uit met 6 jongeren tussen 14 en 17 jaar. (*)

Deze 24 uur stonden helemaal in het teken van het mediagebruik van deze jongeren. Het programma werd een mix van activiteiten, reflectiemomenten, babbelsessies en heel weinig slaap.


(*)disclaimer: dit is geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek, maar een weergave van de meest in het oog springende en gedeelde uitspraken van de deelnemers aan de '24u van Digisaurus'.


Deze 8 uitspraken bundelen de belangrijkste bevindingen uit deze 24 uur.


1. Natuurlijk kennen mijn vrienden mijn wachtwoord!

Onze jongeren vertrouwen hun beste vrienden door dik en dun. ‘Natuurlijk kennen mijn beste vrienden mijn wachtwoord!’ Ze helpen me bijvoorbeeld ook om mijn streaks op Snapchat in stand te houden.

2. Het meest ergerlijk vind ik ouders of leerkrachten die 'meegluren'.

Ook al kennen alle bff’s hun wachtwoord. Toch is privacy voor alle jongeren heel belangrijk. De meesten geven aan zeer goed na te denken over hun online activiteiten. Wat mag je doorsturen, wat niet? Maar leerkrachten die over de schouder van jongeren meekijken naar een chatsessie of ouders die in hun berichtjes rondneuzen zijn echt ‘not done’!

3. Hoeveel uur per dag is het ok om op de smartphone te zitten? Want ik denk dat ik wel eens op het randje kan zitten van wat gezond is.

Onze jongeren zijn zich eigenlijk bijzonder goed bewust van de online gevaren op smartphones, sociale media of games. Ze zijn zich zeer goed bewust van het feit dat ze hun smartphone (soms) te veel aandacht geven. Ze beseffen dat ze "zonder ziel" naar YouTube kijken en dat ze snel worden afgeleid door berichtjes. Ze zijn dus eigenlijk bezorgd om zichzelf. "Ik begrijp heel goed dat het de rol van mijn ouders en van de school is om ons op een goeie manier met die toestellen om te laten gaan. Maar ik wil ook niet dat mijn ouders zich er té hard mee gaan bemoeien, want uiteindelijk gaat dat toch betekenen dat ze strenger gaan zijn op mijn mediagebruik." Dat wordt dus nog een lastige oefening.4. Het grootste deel van de foto’s op mijn gsm zijn ‘screens’

Bijna alle jongeren tijdens de 24 uur bevestigden dit. Het grootste deel van de foto’s op hun gsm zijn eigenlijk screenshots. Via screenshots archiveren ze leuke online momenten. Dat zijn vooral memes, maar soms ook instagramfoto’s van vrienden of mensen die ze volgen. "Het gebeurt regelmatig dat ik nog eens door mijn fotoarchief loop om die te bekijken." Of er dan ook foto’s worden gemaakt en gedeeld van minder fijne online momenten? Ja dat gebeurt ook!


5. Een sext ontvangen van een onbekende? Direct doorsturen naar mijn vrienden!

Sexting is zeker een ‘thing’. Ja, wij hebben weet van sexting en van problemen die daar van kunnen komen. Maar als je dat doet, dan moet je echt weten dat de foto goed terecht komt en dat er geen screenshots van worden gemaakt. Maar wat als je dan een sexy foto van een onbekende krijgt doorgestuurd? "Onverbiddelijk! Doorsturen naar al mijn beste vrienden en láchen!"6. Wat wij online doen is geen zever!

Vloggers? Fortnite? TikTok? “Mijn ouders noemen alles waar ik naar kijk gezever.” Natuurlijk begrijpen ze dat ouders dat niet allemaal begrijpen, maar ze kunnen er wel héél erg negatief over doen, dus schermen jongeren hun mediagebruik deels af om er niet te veel negatieve opmerkingen over te krijgen. De jongeren zouden het eigenlijk wel fijn vinden als hun ouders wat meer oprechte interesse toonden in hun mediagebruik.

7. “Als ik jong was, leek de smartphone het paradijs, alles mocht. En dan krijg je plots op 12 jaar strikte regels.”

"De regels die we thuis hebben zijn helemaal niet duidelijk. Bovendien zijn onze ouders ook niet helemaal consequent. Ze overtreden hun eigen regels, of hanteren absurde straffen die ze niet kunnen volhouden. Voordat ik een smartphone had waren er ook helemaal geen regels thuis over schermpjes. Ik denk dat mijn ouders dat beter wél hadden gedaan en zich zelf ook aan die regels hadden gehouden."8. Wow, die virtual reality… dat wil ik voor kerst!

Ok, ok... bij al het bovenstaande is dit misschien een klein beetje een buitenbeentje. Maar we delen toch nog even graag het enthousiasme van onze deelnemers over deze activiteit. Tijdens de 24u van Digisaurus gingen we naar een ‘Virtual Reality- café’, waar we 2 uur lang de ene na de andere VR-experience mochten ervaren. ‘Als dat betaalbaar wordt, wil ik dat thuis ook!’ Ondertussen lijkt het erop dat VR ook effectief betaalbaar wordt. Oculus bracht eerder dit jaar de Oculus Quest op de markt. Een toestel dat krachtig genoeg is om multiplayer VR-games te spelen… Rara, wat ligt er onder de kerstboom dit jaar?79 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page