Tijdens het scrollen op LinkedIn botste ik op dit artikel van de London School of Economics (LSE) over de impact van het verbieden van kinderen om sociale media te gebruiken. Ze benadrukken dat dergelijke verboden de rechten van kinderen ondermijnen, zoals vastgelegd in Artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag, dat stelt dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden in beslissingen die hen aangaan. Het artikel stelt dat het belangrijk is om kinderen te betrekken bij beslissingen over hun mediagebruik en om hen te begeleiden in plaats van strikte verboden op te leggen. Dit helpt hen om verantwoordelijke en veilige online gewoonten te ontwikkelen.
In de huidige wereld zijn sociale media een integraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren. Hoewel deze platforms veel voordelen bieden, zoals het verbinden met vrienden en toegang tot informatie, brengen ze ook risico's met zich mee. Het is daarom essentieel dat ouders hun kinderen begeleiden om verantwoord en veilig gebruik te maken van sociale media.
Zoals Sonia Livingstone hierboven op LinkedIn aangeeft, is het eerst vooral de taak van de “Big Tech” om hun eigen platforms te reguleren. Richt sociale media platforms in zodat privacy en veiligheid op de eerste plaats komen, schuif de verantwoordelijkheid niet door naar de gebruiker.
De realiteit ligt echter anders, als we hier op wachten zal dit niks veranderen aan de huidige situatie. Wij thuis zitten met vragen en kinderen die snel opgroeien. Daarom focussen wij graag op wat wij als ouders kunnen doen.
Wat moeten we dan wel doen in plaats van verbieden?
Open communicatie
Een van de belangrijkste manieren waarop ouders hun kinderen kunnen begeleiden, is door open communicatie. Praat regelmatig met je kinderen over hun online activiteiten. Vraag wat ze doen, met wie ze praten en welke platforms ze gebruiken. Door een open dialoog te onderhouden, kunnen ouders beter begrijpen wat hun kinderen online ervaren en hen helpen bij het navigeren door de digitale wereld.
Net zoals we vragen hoe het op school was, moeten we ook leren vragen hoe het online was. Vraag eens naar hun favoriete filmpje dat ze vandaag tegenkwamen, kijk eens samen naar hun favoriete vlogger of speel eens samen Call of Duty of FIFA.
Dit start voor ons al op heel jonge leeftijd. Toon vanaf de kleuterleeftijd interesse in waar ze naar kijken, ook al vind je bepaalde filmpjes ‘stom’. Meekijken en interesse tonen in hun leefwereld is cruciaal om ook op latere leeftijd verbinding te kunnen blijven maken. Probeer in plaats van te (ver)oordelen, te begrijpen waarom ze iets leuk vinden.
Educatie en bewustwording
Leer je kinderen over de risico's en voordelen van sociale media. Bespreek onderwerpen zoals privacy, cyberpesten en het delen van persoonlijke informatie. Educatie en bewustwording zijn essentieel om kinderen te helpen de risico's en voordelen van sociale media te begrijpen. Door hen te informeren, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen beter voorbereid zijn op mogelijke uitdagingen.
Maar dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van de ouders. Ook de maatschappij en de scholen hebben hier een rol in te spelen. Door een verbod op smartphones op school of een sociale media verbod duwen we de verantwoordelijkheid hiervoor expliciet naar het individu of de opvoeders van het kind.
Afspraken maken
Maak duidelijke afspraken over het gebruik van sociale media, zoals tijdslimieten en geschikte content. Bespreek samen welke regels en richtlijnen er gelden en waarom ze belangrijk zijn. Door samen afspraken te maken, geef je je kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Begeleid hen bij hun online activiteiten en help hen om veilige en verantwoorde keuzes te maken. Dit draagt bij aan een veilige online omgeving en helpt ongepaste content te vermijden.
Laat je hierna eventueel ondersteunen door technologie. Apps met ouderlijk toezicht en het instellen van tijdslimieten kunnen helpen de gemaakte afspraken vlot te laten verlopen. Omgekeerd werkt het moeilijker, eerst regels instellen en afdwingen en daarna praten werkt averechts.
Wees een rolmodel
Kinderen leren veel door het voorbeeld van hun ouders. Laat zelf verantwoord online gedrag zien. Door zelf bewust en veilig om te gaan met sociale media, kunnen ouders een positief voorbeeld geven dat hun kinderen kunnen volgen.
Begin ook hier vroeg genoeg mee. Nog voor je kinderen een eigen toestel hebben zijn er in gezinnen al afspraken nodig. Als je als ouder al duidelijk toont dat smartphones niet thuis horen aan tafel of in de slaapkamer, kan dit later makkelijker een afspraak worden met de kinderen.
Ondersteun en begeleid
Bied ondersteuning en begeleiding wanneer je kinderen problemen tegenkomen online. Zorg ervoor dat ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Door een ondersteunende en begripvolle houding aan te nemen, kunnen ouders hun kinderen helpen om beter om te gaan met uitdagingen en negatieve ervaringen op sociale media.
Conclusie
Het begeleiden van kinderen bij het gebruik van sociale media is een voortdurende en gezamenlijke inspanning. Door open communicatie, educatie, afspraken maken, het zijn van een rolmodel en het bieden van ondersteuning, kunnen ouders hun kinderen helpen om verantwoord en veilig gebruik te maken van sociale media. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van gezonde online gewoonten en een positieve digitale ervaring.
Als we dan toch een verbod willen instellen tot een bepaalde leeftijd dan moeten we gaan kijken naar de platforms zelf, niet naar de ouders of jongeren. De grote TECH-spelers moeten dit zelf beter organiseren, niet doorschuiven naar de verantwoordelijkheid van de gebruiker. Want als we nu een wettelijk verbod op 15, 16 of zelfs 18 jaar leggen zullen ze dat gewoon opnieuw aanpassen in het aanmeldproces waarbij de gebruiker zelf zijn/haar leeftijd moet ingeven.
Comments