top of page

Een appje installeren op de smartphone van je kind om ze in de gaten te houden? Doen of niet?

Deze blogpost schreven we in november 2022 op vraag van Maison Slash.

Deze post is nog steeds relevant, dus verdient hij ook wel een plaatsje in onze eigen blog.



Parental Controls, dat zijn appjes en tools die je als ouder kunnen helpen om te bepalen wat je kind wel of niet met zijn smartphone kan doen. Je stelt er tijdslimieten mee in, je bepaalt welke apps je kind al dan niet kan installeren en je geeft ze de toestemming om met anderen privéberichtjes te sturen. Er zijn zelf apps die je toelaten om ten allen tijde te checken waar je kind zit en er zijn er zelf met een grote rode ‘INTERNET UIT’-knop op. Mega handig he! 


schermtijd beperken kan interessant zijn

Maar is het wel een  goed idee om zulke Parental Control of Ouderlijk Toezicht tools in te schakelen? Daarom zet ik graag even op een rijtje welke soort tools er bestaan, hoe ze werken en welke bedenkingen ik heb als je ze wil gebruiken. 


Welke soorten Parental Controls zijn er allemaal?

Er zijn heel veel technische middeltjes om de schermtijd van je kind te beperken en in de gaten te houden. Ik zet de belangrijkste even op een rijtje.


Met een beetje technische kennis kan je in de instellingen van je modem aan de slag en daar per toestel een tijdslimiet instellen. Op die manier laat je de tablet of smartphone van je kind slechts een beperkte tijd op het thuisnetwerk. Dat kan helpen… maar van zodra ze het wifi-wachtwoord van de buren (of een eigen data-abonnement) hebben, ben je weer bij af.  


Je kan natuurlijk ook apps installeren op de smartphone van jou en je kind. Zo zijn er onder andere de apps ‘schermtijd’ (ios) en ‘Google Family Link’ (android en ios). Hiermee kan je heel wat zaken instellen zoals de maximale schermtijd per dag en per app. Je kan zelf ‘bedtijd’ instellen, dat is een periode dat je kind geen toegang krijgt tot de smartphone omdat je ervan uit gaat dat hij of zij dan moet slapen. Je bepaalt ook welke apps je kind op zijn smartphone mag installeren en je kan op elk moment van de dag checken waar hij of zij uithangt.


In de instellingen van elk type smartphone kom je ook de optie ‘ouderlijk toezicht’ tegen. Net zoals hierboven stelt dit je in staat om heel wat dingen te controleren of te beperken. Gaande van schermtijd, het blokkeren van expliciete content en veel meer.  

Check hier voor ios of hier voor android


En wat ik al helemaal bijzonder vind zijn dit soort toestelletjes. Je kan ze beschouwen als een soort internetthermostaat. Met een simpele druk op de knop kan je het internet uitzetten, of minder activiteit op het net toelaten. Niet meer gamen of geen TikTok meer? Simpel! Even aan de knop draaien… en het probleem is van de baan! Fancy maar ook een beetje vreemd! https://meetcircle.com/


Maar is dat allemaal wel een goed idee? 

Ook al ben ik niet de grootste liefhebber van dit soort tools,  ik ontken niet dat ze een hele grote hulp kunnen zijn in het dagelijks samenleven met schermgekke kinderen en pubers. 


Toch zet ik graag enkele bedenkingen op een rijtje.


  • Deze tools kunnen heel handig zijn, maar ze zijn niet dé oplossing voor alle schermtijddiscussies thuis. Alles begint bij het kunnen bespreken van jullie bezorgdheden over schermpjes en hier afspraken over kunnen maken. Afspraken waarmee je kinderen akkoord kunnen gaan, want pas dan zijn deze tools een interessant hulpmiddel om tijdelijk deze afspraken te monitoren. Als je kinderen inzien dat de tools hen helpen om veilig hun eerste stappen op het internet te zetten, is de kans kleiner dat ze op zoek gaan naar manieren om die ‘vervloekte beperkingen’ te omzeilen. 

  • Besef heel goed dat je niet alles kan voorkomen met deze tools want ze zijn nooit 100% waterdicht,je kan dus niet rustig gaan achterover liggen in je zetel en ervanuit gaan dat alle problemen nu zijn opgelost.  Ook hierbij geldt dat je steeds met je kinderen in dialoog zal moeten blijven over het schermgedrag en oprechte interesse zal moeten blijven tonen in hun digitale leefwereld.

  • Je kan je ook de vraag de stellen of je je kinderen wel weerbaar maakt door ze volledig af te schermen van alle potentiele gevaren. Daarom is het belangrijk om het gebruik van deze tools ook weer op tijd te beginnen afbouwen. 

  • En euh… wat met de privacy van je kinderen? Dat is een tricky dingetje want volgens de privacywetgeving moet je altijd eerst de toestemming hebben om iemands smartphone of online gegevens in te kijken. Zelfs al gaat om een van je eigen kinderen. Let wel!  Als ouder heb je natuurlijk het ouderlijk gezag en is dit in principe niet nodig,... maar het feit dat je tiener een smartphone hebt gegeven betekent meestal wel dat je vindt dat hij of zij wijs genoeg is om er mee om te gaan. Zorg er dus voor dat je kind weet wat je van hem of haar monitort via deze tools en zorg ervoor dat je hun vertrouwen hierin niet schendt. 

 
 
 

Comments


bottom of page