Hoeveel schermtijd per dag is eigenlijk gezond voor mijn kind? Het is één van die vragen waar ik zelf heel lang mee geworsteld heb en blijkbaar ik niet alleen. Tijdens onze lezingen over mediaopvoeding is dit zowat de meest gestelde vraag van bezorgde ouders.
Research heeft me ook nog niet echt verder geholpen. Ok, je vindt met een eenvoudige google-opdracht wel wat websites die beweren dat ze voor jou het antwoord in petto hebben… The American Academy of Pediatrics (AAP) en de Wereldgezondheidsorganisatie adviseren zeer strenge regels waarbij kinderen tot twee jaar maar beter helemaal geen schermtijd krijgen en waarbij voor jonge kinderen tot 5 jaar maximaal één uur schermtijd per dag wordt geadviseerd.
Maar persoonlijk voel ik helemaal niks voor zo een adviezen. Ik worstel namelijk heel erg met het idee dat ik een uurtje in de zetel hangen en TikTokvideo’s scrollen daarbij even waardevol moet vinden dan een uur stopmotionvideo’s maken met een app als ‘stopmotion studio’ of talen leren met ‘duolingo’.
Bovendien heeft de school van mijn zoon sinds kort ook hun ‘Digisprong’ gemaakt. En ook hier ben me nog altijd aan het afvragen of ik daar onverdeeld gelukkig mee ben. Het lijkt momenteel allemaal nog mee te vallen (=Meester Dieter is the best!), maar ik verwacht toch dat dit op termijn zal betekenen dat de schermtijd ook tijdens de schooluren stevig zal toenemen.
Onze conclusie is dat er zoveel verschillende soorten schermtijd zijn. Sommige hebben we onder controle,... andere een pak minder. Bovendien word ik van de ene soort schermtijd nu eenmaal blijer dan van de andere. Als mijn zoon op een luie zaterdagochtend zelf een game wil maken in ‘Scratch’ is de kans reëel dat hij een ‘go’ krijgt. Maar aangezien mijn dochter dan de eis stelde dat zij op dat moment het recht heeft om minstens even lang in de zetel naar Ketnetseries te kijken,... zijn we toch op zoek moeten gaan hoe we dit verschil in schermtijd duidelijk kunnen maken voor hen.
Hoe maak je dat duidelijk aan je kind?
We vonden het heel belangrijk om schermtijd niet louter zwart-wit te benoemen. Want schermtijd is niet ‘ofwel goed ofwel slecht’. We kwamen daarbij uit op de begrippen ‘scherm-actieve-tijd en ‘scherm-passieve-tijd’’. Sommige soorten schermtijd zijn meer ‘actieve tijd’ dan andere… en andere hellen dan weer meer over naar ‘passieve tijd’.
Bij scherm-actieve-tijd staat het ‘doen’ heel erg centraal voor ons. We zien het scherm daarbij als een hulpmiddel om bv iets te creëren of iets bij te leren. Het scherm prikkelt de creativiteit, zet aan het denken,... Het schermpje helpt hen dus om een doel te bereiken dat buiten het scherm ligt.
Bij scherm-passieve-tijd heeft het schermpje een veel minder activerende rol. Het scherm animeert de kinderen en ze hoeven niet heel erg veel na te denken, dat doet het scherm wel voor hen. Het scherm als babysit zeg maar.
Let op! Dit is geen pleidooi tégen zgn ‘passieve tijd’. Maar elk soort schermtijd heeft nu eenmaal zijn moment hier in huis. Overdag doen we graag actief… en dan is scherm-actieve-tijd af en toe wel op zijn plaats. En hoe zalig is het om ‘s avonds lekker gezellig samen in de zetel te hangen en je over te geven aan een goeie portie ‘passieve tijd’ (Love it!)
We gebruiken deze termen nu al een tijdje hier thuis en merken dat het mijn kinderen wel helpt om op die manier over schermtijd na te denken. Bij het schrijven van dit artikel was ik ook wel eens benieuwd welke activiteiten mijn kinderen nu zelf zouden benoemen als ‘scherm-passieve-tijd’ en ‘scherm-actieve-tijd’. Dus daagde ik hen uit om elk ‘10-dingen-die-je-met-een-schermpje-kan-doen’ op te schrijven op een post-it en te plakken op een denkbeeldige lijn tussen ‘scherm-passieve-tijd’ en ‘scherm-actieve-tijd’.

Check het volledige overzicht van hun denkoefening onderaan dit artikel.
Op maat van jouw gezin!
Blijkbaar plakken mijn kinderen gamen helemaal aan de ‘passieve-tijd’ kant. Nu goed… dat is hoe zij het zien… en ik geef toe. Ondanks het feit dat ik heel goed de voor- en nadelen ken ben ik zelf niet zo ‘in to gaming’ dus hun plakgedrag zal wel ergens zijn voedingsbodem kennen. Maar ik kan me ook helemaal vinden in totaal andere meningen! Zijn jouw kinderen meer bewuste gamers en helt in jouw gezin gaming meer over naar ‘actieve-tijd’? Dan is dat perfect! Ga vooral op zoek naar hoe jullie als gezin de verschillende soorten schermtijd ervaren.
Benieuwd naar de resultaten van mijn kinderen hun plakgedrag?
Op een rijtje van scherm-passieve-tijd naar scherm-actieve-tijd:
spelletje en gaming
tiktok
filmpjes kijken en YouTube
webshop
instagram kijken
vertalen (google translate)
incredibox (zeer leuk! Zeker eens proberen!)
karrewiet kijken
stop motion maken
foto’s & film maken
Skaipen (ofwel skypen :))
mail
website maken
chatten
presentaties maken
berichten sturen
teksten schrijven
Commentaires